Bono o Isusu

Mnogo ljudi misli da Isus nije bio Bog nego veliki učitelj. Njegovi moralni stavovi često se ističu kao jedinstveni,  njegova etika kao neusporediva, a On sam kao velikan među vjerskim vođama. Međutim, On je o Sebi tvrdio nešto drugo.

Treba shvatiti da je ovaj čovjek Isus tvrdio da ti može oprostiti grijehe. Ne bilo koje već sve. Kako netko može biti tako smion i misliti da sasvim nepoznatim ljudima može opraštati grijehe? Prije nego ponizno, ovo je arogantno. Zato pri susretu s Isusom ostaje samo jedno: naspram Njega ne možemo ostati neutralni. Ako, dakle, misliš da u Bibliji ima puno dobrih stvari koje ti u životu mogu na neki način pomoći, tada si u osnovi u krivu. Isus nije to za sebe tvrdio. Rekao je: Došao sam da spasim grješnike. On nije tražio da ljudima udijeli malo mudrosti. Ili da umre kao egzemplarna žrtva. Ne, On  nije tvrdio ništa drugo nego da je Bog. Zato ovovremeno mišljenje da je Isus bio samo veliki učitelj i ništa više nema osnove. On je bio ili Bog ili totalni arogantni čudak i fanatik.

Bono – pjevač grupe U2 – jednom je dobro rekao:

„Reakcija sekularnih krugova na priču o Isusu uvijek glasi otprilike ovako: Bio je veliki prorok, očito vrlo interesantan, uz ostale velike proroke i on je imao puno toga za reći (bilo da je riječ o Iliji, Muhamedu, Budi ili Konfuciju). Ali Krist to jednostavno ne dozvoljava. Krist kaže: Ne. Ne kažem da sam učitelj, ne zovite me učiteljem. Ne kažem da sam prorok. Kažem da sam Mesija. Kažem da sam utjelovljeni Bog. … stoga moramo odlučiti: ili je Krist, kao što je rekao, Mesija ili totalni čudak. Pritom mislim na vrstu čudaka kakav je bio Charles Manson. Teško mogu povjerovati da je jedan čudak mogao promijeniti i preokrenuti naglavačke razvoj civilizacije na više od polovice globusa! … Kad bismo samo malo više mogli biti kao On, svijet bi se promijenio. Kad gledam na Kristov križ, tada na njemu vidim svo svoje i tuđe smeće. Onda postavljam pitanje koje su već mnogi drugi postavili: Tko je taj čovjek? I da li je On bio onaj koji je tvrdio da jest ili je bio samo vjerski čudak? I o tome se radi, to je pitanje. “ (Izvor: Bono: In Conversation with Michka Assayas)

Isus je bio ili Bog, o kojem je sam govorio, ili je bio lažljivac. Ne možeš reći da je imao visoke moralne stavove i onda ignorirati činjenicu da sam o sebi laže. Jer ako je bio samo učitelj, samo čovjek koji se žrtvovao i ništa više, tada je On s obzirom na sebe lagao. Ili kako je Bono rekao: Bio je ili Bog ili totalni čudak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *