Korn – krik za ljubav

Grupu Korn osnovala su 4 dečka 1993. godine. Tada nisu imali pojma da će scena metalne glazbe zauvijek biti promijenjena. 1994. godine je njihov prvi album Korn izazvao pravu pomutnju. Izmislili su potpuno novi žanr muzike: Nu Metal.

Revolucionarno „hard“ zvuk s ciničnim i explicitnim tekstovima je privlačio prije svega mlade koji su se mogli identificirati s grupom i njihovom porukom.

Davis u mnogim svojim tekstovima spominje svoje nesretno djetinjstvo. Kao da si na taj način želi izbaciti svu negativnu energiju i priskrbiti terapeutsko djelovanje.

U Njemačkoj vrlo popularni magazin Zillo, koji se bavi alternativnom scenom piše da je pjevač: … „jedna dušica koja potječe iz porušene obitelji, te je bio zlostavljan od strane oca, mlaćen od strane maćehe a ignoriran od strane školskih kolega.“ To su traumatična iskustva koja čine centralnu osovinu Korn-Svemira.

Zatim stavljaju čavao na čelo: Najpopularniji hit Kornovaca – legendarni “Daddy” (tatica):

Majko, molim te oprosti mi

Morao sam iznijeti svu moju bol i patnju

Sad kad sam završio, zapamti, uvijek ću te voljeti

Ja sam tvoj sin

Malo dijete, izgleda tako lijepo

Izađi van i igraj se, bit ću tvoj tatica

Nevino dijete, izgleda tako slatko

Silujem te očima, a tvojim tijelom ću se nasititi

Ti si silovao!

Osjećam se prljavo

To boli!

Kad bijah dijete

sputan!

To je dobar dečko

i sjeban!

Svoje vlastito dijete

Vrištim!

Nitko me ne čuje

To boli!

Nisam lažac

Moj Bože!

Vidim sam da gledaš

Mamice zašto?!

Svoje vlastito dijete

Sve je u redu

Nisam te dirao tamo

Mama je rekla da ju nije briga

Nisam te dirao tamo

Zato je mama stala i zurila

Je**m ti, mrzim te! Pi*da ti ma****na!

Pi**a ti m******a! Je**m ti, mrzim te! J**i se!

Kurvin sine, zaje**o si mi život!

Želio sam umrijeti!

Muka mi je od života, piz**a ti ma****na … oh, oh

Zašto si mi, j***m ti, to radio?

Mrzim te!

Je**m ti mrzim te!

Mrzim te!

Zašto?!

Mrzim te!

Uistinu potresno! Pjesma stvarno para srce. Ovaj tekst otkriva što se nalazi duboko u Davisovom srcu. 9 minuta duga pjesma je puna emocija.

Nerijetko teku suze kad se sluša Davisa kako minutama dugo plače i jeca. To su vapaji koji dolaze iz jedne razorene duše.

Postoji li objašnjenje takvog uspjeha ove za Korn tako tipične pjesme? Nije li možda stoga što Davis izražava upravo ono što njegovi fanovi osjećaju.

Davis je proživio jako puno boli, ono najgore što se jednom djetetu može dogoditi: sexualno zlostavljanje. Ali ne samo to: Roditelji mu nisu vjerovali nego su ga ismijali. Nikad nisu ništa napravili vezano uz to. Ali da stvar bude gora: najvjerojatnije je Davis povrijedio vlastitu majku – zašto bi je inače molio za oprost. Na kraju pjesme Daddy, majka dolazi do riječi. Nejasno se čuje kako kako priča noćne more.

I tako završava spirala užasa. Jedno užasno nedjelo povlači drugo. Kao zaraza. Sva harmonija i toplina su nestale.

I svi ostaju sa svojim tonama teškim utezima sami.

Nesposobni za nositi. Nesposobni za zaboraviti. Nesposobni za oprostiti. Što ostaje? Jedna tamna kaljuža.

Na žalost, to je u jednom ili drugom obliku iskustvo mnogih ljudi. I upravo stoga su Kornovci vapaj jedne generacije koja čezne za ljubavi i toplinom. Ne za plastičnim osjećajima i sebičnom, kratkotrajnom ljubavi koja te ostavlja samog i odbačenog, nego za pravom, iskrenom, trajnom ljubavi i oproštenjem. Za harmonijom i slobodom. Već očajna potraga za napuštenim rajom

Kako to da su ljudi u stanju napraviti takve stvari? Kako to da se u ovako lijepom svijetu mogu događati tako užasne stvari?

“On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu.” Ivan 8,44

Tako kaže Biblija. Sotona stoji iza svakog grijeha! To nije onaj simpatični zmaj. Posljedice njegovog djelovanja su zastrašujuće ozbiljne. Isus kaže da je on od početka čovjekoubojica. Njegov jedini cilj je napraviti štetu i razoriti. Kao i kod Davisovog susjeda. Tako i Sotona zavodi na grijeh. Svakoga. Bez iznimke. Svakoga na svoj način.

Ali svakoga tamo gdje je najslabiji. I tako se kletva nastavlja: grijeh se širi. Mreža iz koje se ne može iskoprcati.

Tko tu neće otkačiti? Konačno biti slobodan. Stresti prošlost sa sebe. Zaboraviti i oprostiti. Ili barem zaboraviti.

Sve ono što je loše baciti u najdublje more. Ne ide to tek tako! Droga, alkohol i partiji mogu nakratko ispuniti. Ali jutro poslije – kad je sve već prošlo, ostalo je kako je bilo.

Zar svi mi ne čeznemo za novim početkom? Za tim da oprostimo? Za liječnikom koji će me razumjeti i izliječiti? Je li to ipak samo jedna iluzija?

Brian “Head” Welch je drugog mišljenja. 2005.-te je napustio grupu. Njegovo objašnjenje: „Naprosto sam htio nestati. Bilo je ludo. Pronašao sam izlaz i želim pomoći svakome koji želi vidjeti svjetlo na kraju tunela.

Na Web stranicama grupe može se pročitati: Korn se oprostio od svog gitariste Briana Welcha koji je prihvatio Isusa Krista za svog spasitelja i želi sada svojom muzikom njemu služiti.

Svoje novo uvjerenje je „Head“ dao istetovirati na svom vratu: Odlomak iz Matejevog evanđelja 11:28″ Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.

To je iskustvo koje Head želi prenijeti svojim fanovima. On je došao umoran i opterećen Isusu – i iskusio je njegovo oproštenje grijeha i dugo željeni mir

Taj Isusov poziv vrijedi i za tebe!

Pomoli se Isusu! Porazgovaraj otvoreno i iskreno s njim.Priznaj svoje grijehe i zamoli ga za oproštenje. Reci mu da od danas želiš živjeti za njega i iskusi čudo novog života!

i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; Ivan 6,37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *