Sex i mladi…

Veliki izvještaj o sex-u među mladima
Jedna studija časopisa BRAVO (Njemačka) trebala je pokazati kakvo je zapravo sexsualno ponašanje mladih u Njemačkoj. Sadržavala je i voajeristički mamac: ˝Znaju li roditelji što se uistinu događa u dječjoj sobi?˝
Raspoloženi čitatelj od bombastičnoga bi naslova očekivao prljavštine. No kada otvorimo članak, iz ružičastoga nam se okvira smiješe zgodni tinejdžeri koji naizgled točno znaju što žele i s time su zadovoljni. Činjenice, izgleda, nikoga više ne šokiraju: 20% četrnaestgodišnjakinja već je stupilo u spolne odnose, 60% dječaka te dobi spremno je na sex za jednu noć. Većina doživljava svoj "prvi put" između petnaeste i sedamnaeste, a neki već u dvanaestoj. Stručnjakinja iz BRAVA Eveline von Arx to jednostavno tumači ranim sazrijevanjem mladih.
Dvije trećine od 1500 ispitanika ne poznaje zaštitna sredstva. Nema veze, zato je tu pobačaj. No kakva je uopće korist od zaštite ako nema temeljnoga razumijevanja spolnosti, a odgovornost se unaprijed odbacuje te prevladavaju osjećaji i lakomislenost?
TAKO nikada nije bila zamišljena seksualnost. Neodgovoran i raspušten stil koji mladež danas njeguje u sebi skriva razorne opasnosti. Posljedice su slomljena srca, narušena sposobnost izgradnje odnosa, spolne bolesti, AIDS, pobačaji. Pišem iz vlastita iskustva. Što učiniti? Možda, suzdržavati se? Samo bračni sex? Ah, poštedi me staromodnih fraza!
Samo malo! Dopusti mi barem da ti u nekoliko redaka prikažem drukčiju sliku spolnosti. Spolnost nije svrhoviti rezultat evolucije, već Božji izum. Stoga on najbolje zna kako se s njome ophoditi. No prije nego što se raspališ nad "preograničenim" biblijskim propisima o sex-u, poslušaj ipak kako je Bog uopće gledao na spolnost, kakav je koncept, ideja iza toga!
Sa spolnošću se po prvi puta susrećemo u prvom poglavlju Postanka. Tamo Bog kaže:
"Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. 28 I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju…" (Postanak 1,27.28)
Cijelo je Božje stvorenje čudesno, ali čovjek se nečime ističe: stvoren je "na sliku Božju". To ne znači da Bog fizički izgleda poput nas, već da s njim dijelimo fundamentalno svojstvo: osobnost. I sada taj Bog, kojemu smo istovjetni bićem, ljudima nalaže da se plode! Očito je reprodukcija fundamentalno načelo koje je temelj Božje kao i naše naravi. Razmnožavanje znači: nastaju nove osobe, s kojima već postojeće mogu izgraditi odnose, kojima se nešto može dati (roditelji-djeca), čedan život u izobilju, ne egoizam i mržnja, već ljubav, davanje i odnos. Takva je Božja narav i za to je stvorio spolnost!
No postoji još jedno načelo. Samo jedno poglavlje dalje pobliže se objašnjava odnos između muškarca i žene. Tamo stoji:
"I reče Jahve, Bog: "Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on." (Postanak 2,18)
Sve je savršeno u stvaranju, ali ovo još nije savršeno: čovjeku treba prikladna suprotnost među stvorenim. Životinje nisu dovoljne Adamu. Tek mu žena, stvorena od krvi i mesa muškarca, odgovara.
"Stoga će  čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo." (Postanak 2,24)
Taj čudesni odnos, koji čovjeku donosi toliko sreće, jasno je definiran: on prekida vezu dijete-roditelji, sadrži seksualnost, monogaman je. Danas se stupa u spolne odnose mnogo prije nego što se djeca odvoje od roditelja, a stalno mijenjanje partnera svakodnevna je pojava. Ali brak bi trebao počivati na vjernosti: partner mora znati da je onaj drugi uz njega, ma što se dogodilo! Na drugome je mjestu zapisano:
"Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju, jer ljubav je jaka kao smrt, a ljubomora tvrda kao grob. Žar je njezin žar vatre i plamena Jahvina." (Hohelied 8,6)
Ljubav nije igra, ona je vrlo duboka i ozbiljna. Seksualnost, kao najviši izraz intimne ljubavi, također. Jer takav je Bog. On ljubi svakog pojedinca kao da je jedini i ne napušta nikoga. Njegova je ljubav poput goruće zrake, poput nebeskoga žarišta.
Seksualnost je predragocjena, preuzvišena, prebožanska da bismo je tako jeftino rasipali! A ako ti je srce praznao, istrošeno, povrijeđeno – obrati se Bogu, koji je izumio ljubav i koji jest ljubav!
Prekruto? Suviše staromodno? Što misliš? Napiši nam pismo ili raspravi s drugima u forumu!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *