Kako da preživim Božić, a da ne prolupam?

Svuda vlada božićno raspoloženje: djedovi božićnjaci prolaze ulicama, iz radija odjekuju božićne pjesme ili ih pokušavaju pjevati. U trgovačkim ulicama cvjeta božićna prodaja, najvažnije doba godine za trgovinu na malo. Na božićnim sajmovima svuda se pije kuhano vino i jedu medenjaci. Na tisuće su u pokretu da bi za blagdane posjetili svoje obitelji koje moguće kroz cijelu godinu nisu vidjeli. Grozničavo se opsjedaju razne trgovine da se poznanicima ovaj put pokloni nešto stvarno originalno, čega sigurno još nemaju. Dašak slobode, ljubavi i sklada osjeća se u zraku. Ljudi koji traže nešto čvrsto i ne daju se zadovoljiti s površnim možda se pitaju što je smisao ovih blagdanskih dana i preferiraju pobjeći od Božića ili se nadaju – kao i zadnjih godina – da će na televiziji biti dobrih filmova tako da se Božić ipak spasi.

Moj savjet svima koji žele proslaviti Božić, a da ne prolupaju je ovo: Razmisli malo zašto se slavi Božić. Koje je stvarno porijeklo ovog praznika ljubavi? Ok, ok – naravno, sad će božićna priča! Mnogi misle da ju ionako znaju, ali iz jedne nedavno provedene studije proizlazi da neka djeca misle kako je Božić dan na koji je sv. Nikola umro, a mi želimo otkloniti ovaj odgojni nedostatak i zato ću pokušati malo osvježiti pamćenje. Što, dakle, znači ovaj događaj?

U jednoj štali rodilo se dijete za koje je već ranije bilo rečeno da će spasiti svijet. U štali – zato jer nijedno drugo mjesto nije bilo slobodno, naime cijeli tadašnji svijet bio je na nogama radi popisa stanovništva. Još od početka je Sin Božji ovdje na zemlji nailazio na neprihvaćanje i odbijanje.

U isto vrijeme su pastiri ovaca, koji su se nalazili u neposrednoj blizini štale, doživjeli nešto izvanredno. Pojavio se silan zbor anđela koji su naviještali i slavili rođenje Spasitelja. Pastirima, čiji se posao u staro doba smatralo krajnje prezirnim, rečeno je da se nikako ne trebaju bojati i tako su otišli do štale i sami stvorili sliku o tim događajima. Oni su odmah shvatili da je ovo rođenje nešto iznimno i svakome su govorili o rođenju Spasitelja.

U jednom drugom kraju su zvjezdoznanci pomno pratili jedan drugi izvanredni nebeski objekt. Zbog njega su krenuli na put iz svoje daleke domovine da bi saznali značenje ove tajanstvene zvijezde. Iz njihovih promatranja bilo im je jasno da ova zvijezda predstavlja znak novog židovskog kralja.

Koga onda spašava taj Spasitelj i od čega? Biblija jasno govori o tome:

„Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.“ (Ivan 3,16)

„Rodit će sina, i nadjeni mu ime Isus, jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njegovih.“ (Matej 1,21)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *