Facebook – društvena mreža?

Da odmah bude jasno! Radi se o usamljenom, arogantnom tipu koji nas sve hoće pretvoriti u to isto!

Svi znaju za Facebook, ali jedva da itko zna za Marka Zuckerberga, kreatora najveće ikad razvijene društvene mreže na internetu. Režiser David Fincher (Klub boraca) ocrtava nam u svom novom filmu Društvena mreža lik samozaljubljenog kompjuterskog programera, s jedne strane visokointeligentnog, a s druge potpuno neomiljenog. Jedna scena prikazuje Marka Zuckerberga s njegovom prijateljicom Ericom u jednom studentskom lokalu dok zajedno piju pivo. Na svoj neosjetljiv način on je u kratkom roku tako razbijesni da mu ona izravno u lice kaže ono što misli o njemu: „Ići ćeš kroz život i misliti da te djevojke ne vole zato jer si kompjuterski frik. Ali ti si zapravo šupčina.“

Zacijelo u tome ima neke istine jer „ne možeš steći 500 milijuna prijatelja, a da ne stvoriš par neprijatelja!“

Društvena mreža govori o tome kako smo postali to što ćemo postati – umreženi monokrati. Kako se to dogodilo? Zato jer smo tako prikraćeni u svojim odnosima, kao što već jest prikraćen sam kreator Facebooka, time što smo se dali nagovoriti na velike slobode odlučivanja. Na određeni način, a to nam film sugerira, g. Zuckerberg nas je stvorio na svoju sliku i priliku. Pretvorio nas je u društveno potpuno nepodnošljive tipove. 26-godišnji milijarder nema istinskih prijatelja – jedinog pravog prijatelja Eduarda Saverina istisnuo je iz firme zbog svoje nesnosne narcisoidnosti – iz tog razloga će se i osvetiti i sada sasvim iznova definirati našu predodžbu prijateljstva. To je ono čime Facebook očarava: osjećati se bliskije s ljudima koje se rijetko viđa (ili ih se gotovo ne poznaje) premda ih se susreće samo u virtualnom svijetu. I da usklađivanje sa stvarnošću možda uopće više nije potrebno za postizanje osjećaja bliskosti. Tako otprilike, možda opisano uz malu dozu pretjerivanja,  izgledaju nova stara prijateljstva. Netko će pomisliti da je sve to samo teorija zavjere. Sačekajmo da vidimo što će biti za desetak godina kad život bez ovoga više neće biti zamisliv!

Nemoj dozvoliti da ti osnivač Facebooka Zuckerberg propisuje kako trebaš razvijati društvene odnose i prijateljstva. Bog je za nas predvidio da živimo u pravim, stvarnim društvenim mrežama a ne u virtualnima. Stvoreni smo na sliku Onoga koji je oduvijek bio u odnosu sa Svojim Sinom.

Mark Zuckerberg se ne izjašnjava o ovom filmu. On kaže: „Ovaj je film samo fikcija!“ Vidjet ćemo.

Moj je prijedlog da se osnuje jedna nova grupa “Zuckerberg needs Jesus”.

Tko ima volje za to, može me slobodno pozvati.

Isus jedini daje mogućnost njemu ali i nama da ostanemo ljudi odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *