Samozadovoljavanje je samoprevara

Mnogi muškarci i skoro svaka druga žena imaju problema sa samozadovoljavanjem, kaže statistika. Čini se da ni u kršćana nije drukčije. Pa ipak, u obiteljima i zajednicama o toj se temi uglavnom šuti.
Kršćani često jako osuđuju samozadovoljavanje. Uglavnom to argumentiraju ukazivanjem na Postanak 38,1-10 protiv samozadovoljavanja. Pritom taj biblijski navod ne govori o samozadovoljavanju. Onana je Bog kaznio jer je odbio pribaviti  potomstvo ženi svoga brata – i tako joj osigurati pravno i financijsko preživljavanje. Ako potražimo druga mjesta u Bibliji na tu temu, nećemo naći ništa konkretno, iako se samozadovoljavanje prakticiralo u mnogim starim visokim kulturama, primjerice u Egipćana, Asiraca, Babilonaca i Grka. Biblijski pisci su dakle znali za to, ali očito nisu pridavali preveliku važnost toj temi. A nije poznata niti jedna izričita Isusova izjava o samozadovoljavanju. Unatoč tome kršćani i danas ponekad šire priču da samozadovoljavanje uzrokuje bolesti. Ta besmislica nije ništa drugo do preuzimanje Platonova odbojna stava prema tijelu i požudi. No samozadovoljavanje je ipak problematično. Bog osuđuje požudu! Najčešće se pri samozadovoljavanju javljaju misli koje su nespojive s Isusovom zapovijedi u Matej 5,27-29 .
Ako čovjek žudi za ženom svoga bližnjega, on to naziva preljubom. Pritom se ljudsko biće svodi na seksualni objekt. Postaje stvar koja se koristi da bi se postigao orgazam. Time je prekoračena granica grijeha.

Samozadovoljavanje može stvoriti ovisnost

Biblija pojašnjava da svaki oblik spolnosti spada u brak, namijenjen je partneru i s njim se treba prakticirati. Nasuprot tome, samozadovoljavanje nije u skladu s Božjom namjerom. Ono je seks sa samim sobom i ostaje uvijek prazno, a isprazno samozadovoljavanje stvara ovisnost. Svatko si je neograničeno na raspolaganju. Zato se samozadovoljavanje opisuje kao uvijek dostupna droga. Što se češće netko samozadovoljava, to će češće to željeti i češće činiti. Pritom je sve teže pronaći nove izazove koji će nas stimulirati. Biblija u 1. Korinćanima 6,12 kaže da nas ništa ne smije zaokupiti, a u Hebrejima 12,1, da moramo ostaviti sve što nas sprečava da slijedimo Boga. Samozadovoljavanje nas udaljava od stvarnosti. Ideali ljepote i sebične fantazije kao što je neograničena dostupnost partnera u stvarnosti se ne mogu ispuniti te razaraju odnos. Bog nam je dao spolnost kao dar, ali mi je moramo kontrolirati, a ne ona nas. Isto tako, kao što moramo naučiti kako se ophoditi s novcem, vremenom i užicima, isto je važno i kod spolnosti. Samozadovoljavanje je varka, jer ne dovodi do pravog zadovoljenja, već ostavlja prazninu i osamljenost. Ne dajmo da nas vrag uvjeri u suprotno!

Savjeti
• Ispunjenje dolazi samo od Boga. Ako s njim još nemaš osobni odnos, možeš mu se povjeriti: priznaj mu svoje grijehe i probleme i potpuno se pouzdaj u Isusa Krista, koji je umro za tebe.
• Njeguj svakodnevno zajedništvo s Bogom, tako što ćeš čitati Bibliju i razgovarati s njim (moliti). Sveti Duh će te ispuniti svojim mislima i očistiti te od prljavih navika i misli. To Biblija naziva "posvećenjem".
• Kod zakazivanja vrijedi: ne ostati na podu! Bog će ti oprostiti i dalje te koristiti. Promjena zahtijeva vrijeme!
• Potraži nekoga tko će te dušebrižnički pratiti! Trebamo nekoga kome ćemo polagati račune!
• Smanji stimulanse! Tko se stalno bavi sumnjivim stvarima, ne bi se trebao čuditi ako popusti pred napašću. Potraži pozitivan nadomjestak, primjerice sport. Loših se navika rješavamo vježbajući dobre!

Izvor: idea.de (Autor: Johannes Vorherr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *