Hoću, budi čist

Mogu si misliti kako je to izgledalo tog dana kada je u gradom prolazio taj čovjek i vikao: Nečist, nečist – kako bi dao mogućnost drugima skloniti se, kako ih ne bi zarazio (Tako je bilo propisano u Lev 13,45-46).

Gubavac pun gube – time smo rekli sve o njemu.

Takav čovjek je nosio rasparanu odjeću, kosa mu je bila raščupana. Morao je stanovati izvan zajednice, na samo.

Pokušavam si zamisliti njegov život, u ono doba, bez lijekova i medicinske zaštite s bolešću za koju nema lijeka.

Biti silom odvojen od normalnog života i ljudi. A drugi „normalni“ ljudi, ne samo da se sklanjaju zato što vide rasparanu odjeću i raščupanu kosu, nego i zato što je on sam morao vikati: „Nečist! Nečist!“

Koliko boli mora da je bilo u njegovom glasu dok je tako vikao i gledao druge ljude kako se sklanjaju ispred njega.

I svi su se sklanjali u strahu da se ne bi zarazili.

Svi osim jednog.

Jednog koji je došao radi grešnika. I kako je izgledala ta scena, kad se svi sklanjaju, osim jednoga.

Ne znamo što je uzrokovalo da ovaj gubavac – piše da je bio pun gube – povjeruje da ga Isus može izliječiti. Gubavac je dobro znao da ga svećenici ne mogu izliječiti.

Piše da je pao ničice pred Gospodina i da je zamolio – iako meni to više liči na svjedočanstvo vjere, nego na molitvu: Ako želiš, možeš me očistiti!

Otkud ovom gubavcu ta vjera? Šteta što nema više ljudi koji su svjesni da su nečisti, da su bolesni i da im treba očišćenje i da ih Gospodin može izliječiti. Imamo dvije krajnosti – jedni ne vide da su bolesni i da trebaju izliječenje. Nemaju raščupanu kosu, razdrtu odjeću i ne viču „Nečist“. Oni ne vide svoju bolest.

Ali postoje i drugi. Koji imaju raščupanu kosu, koji su razdrte odjeće, koji viču: Nečist! Ali ne vjeruju da mogu postati čisti. Misle da su toliko puni gube da za njih nema šanse.

Vjerujem da se sotona posebno trudi baciti mnoge strijele ognjene na vjerne i da ih pokušava ubiti u pojam i odvojiti od Boga s raznim optužbama i uništavanjima dostojanstva. Ali ima lijeka, vi koji ste malodušni i klonuli! On može očistiti i obnoviti!

On se ne miče s puta.

„Želim te očistiti, budi čist“ – kako su to lijepe riječi. I kako odražavaju Boga u odnosu prema čovjeku.

I umjesto da gubavac zarazi Gospodina, događa se upravo suprotno, pri tom dodiru (tko zna kad je zadnji put osjetio dodir nekoga tko je zdrav) gubavac ozdravlja. I postaje svjedočanstvo svećenicima.

Neka bi svi oni koji se ne osjećaju čisto pristupili Gospodu. Neka bi se sjetili da On želi i može očistiti. I da može gubavce učiniti da budu svjedočanstvo svećenicima.

Sutradan, kad je obukao čistu, nerasparanu odjeću, kad je napravio normalnu frizuru i kad je mogao hodati bez da viče – što je bilo u mislima ovog čovjeka? Što je bilo u mislima ovog čovjeka dok je gledao svoje ruke i noge, prije pune gube, a sada čiste k“o suza?

Ja ću vam reći Ljubljeni: mislio je samo jednu stvar: Slava i hvala tebi Bože!

Pogledajte svoje ruke i noge, vi koje je dotaknuo Raspeti, i vidite da su čiste kao suza.

On je to učinio, Njegovo je to djelo. Hoću, budi čist – riječi su koje je izgovorio nad nama.

Neka  bi u našim srcima vladala ista zahvalnost i sreća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *