Steve Jobs – što ostaje od uspjeha?

Zdravstveno stanje predsjednika Applea Stevea Jobsa rapidno se pogoršava. Najnovije fotografije prikazuju ga izrazito smršavjelog u bolesničkim kolicima. Odlazak vizionara doima se tragičnim.

Steve Jobs je zasigurno doživio i proživio klasični američki san. Započeo je kao gubitnik. Odmah po rođenju roditelji su ga predali na usvajanje. Čak mu ni kasnije nije sve odmah polazilo za rukom. Prekinuvši školovanje, bez stalnog boravišta, preživljavao je skupljajući boce radi povrata kaucije.

Tek se u 80-tima uspio probiti računalnom tvrtkom Apple. Svrstao se u red onih koji su promijenili svijet. Potom je u legendarnom reklamnom spotu predstavljen i Macintosh. Ali ubrzo nakon toga Steve Jobs izbačen je iz tvrtke koju je osnovao.

Godine 1998. Jobs se vratio na čelo tvrtke Apple. Proizvodima iMac, iPod, iPhone i najposlije iPad učinio je Apple najvrijednijom tvrtkom na burzi. Nije slučajno što se sa zabrinutošću gleda na budućnost Applea nakon Jobsova odlaska. Nijedna druga tvrtka nije tako čvrsto sazdana po mjeri svog vodećeg čovjeka. Analitičar Trip Chowdhry iz Investmenthause Global Equities Research kaže: „Apple bez Stevea Jobsa je ništa. Možeš ljude naučiti da upravljaju tvrtkom, možeš im za to angažirati savjetnike – ali inovacija, to je ravno nadahnuću od Boga.“

Nakon operacije gušterače 2005.g. Steve Jobs je pred studentima sa Stanforda izjavio:“ Podsjećanje na to da sam smrtan, bilo je najjače oruđe na koje sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim sve velike izbore u životu. Gotovo sve (…) jednostavno otpada pred licem smrti i ostaje samo ono što je uistinu bitno. Podsjećanje na vlastitu smrt je najbolji način da izbjegnete zamku razmišljanja da imate nešto za izgubiti. Vi ste već goli. Nema razloga da ne slijedite svoje srce.“

Jobs je potpuno svjestan svoje prolaznosti. On na svoju smrtnost čak gleda kao na sredstvo koje mu pomaže donijeti važne odluke ovdje i danas. To je interesantno, jer uspješni ljudi ne ostavljaju uvijek dojam da sebe smatraju smrtnima.

Isus je upozorio da uspjeh i bogatstvo mogu jednim potezom nestati zato jer smo smrtni. U jednoj prispodobi o bogatom čovjeku koji je svu svoju ljetinu sakupio u žitnice i mislio dalje bezbrižno živjeti, rekao je sljedeće: „Luđače – reče mu Bog – još noćas zatražit će ti se natrag duša. Komu će pripasti ono što si skupio?‘ Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne sabire bogatstvo koje pred Bogom vrijedi.“ (Luka 12, redak 20+21)

Bez obzira na to da li smo u ovom svijetu uspješni ili ne, najvažnije je, tako kaže Isus, da li posjedujemo bogatstvo koje pred Bogom vrijedi. Kako da steknemo bogatstvo koje pred Bogom vrijedi? Centralna poruka Biblije potpuno odudara od našeg poimanja uspjeha. Ona od nas traži da odbacimo požudu za uspjehom i da priznamo svoju bezuspješnost i siromaštvo. Naše siromaštvo pred Bogom može se promijeniti samo tako da nas Bog učini bogatima. Apostol Pavao pisao je crkvi u Korintu: „Ta, poznato vam je milosrđe Gospodina našega Isusa Krista, kako je radi vas od bogataša postao siromah da vi postanete bogataši Njegovim siromaštvom.“ (2. Korinćanima, 8, redak 9)

Teško da možemo shvatiti koliko je Isus bio bogat, ali On se odrekao Svog bogatstva, došao na ovaj svijet, ovdje otišao na križ da bi umro zbog našeg siromaštva pred Bogom. Samo tako smo mogli iskusiti oproštenje grijeha i biti prihvaćeni u Božju obitelj. Život Stevea Jobsa je fantastična priča o uspjehu, ipak njegovo povlačenje podsjeća nas na našu ograničenost. Naše žeđanje za bogatstvom i uspjehom može utažiti samo Onaj koji je Svoje bogatstvo potrošio poradi nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *